Grundsmaker

Upptäck hemligheterna bakom exceptionella smakkombinationer
Lär dig hur grundsmaker kan användas för att skapa kulinariska mästerverk och harmoniska mat- och dryckesupplevelser.
Starta din resa för att skapa unika smakupplevelser
Här hittar du vår berättelse om konsten kring att skapa smakupplevelser och hur vi vill inspirera dig till kulinarisk harmoni. Vi delar med oss av alla våra tips för att höja din mat- och dryckesupplevelse!
Även om det finns några generella riktlinjer som är bra att känna till så glöm aldrig – det är DU som bestämmer vad du tycker om och syftet är enbart att du ska hitta de kombinationer som just DU gillar bäst!
Vill du vara med på någon av våra provningar? Vi genomför alla möjliga typer av events, se mer här:
Lär dig fördjupa din smakupplevelse
När man ska kombinera mat och dryck är det mycket att hålla reda på, även om det i slutändan är ens egen smak som är avgörande. Det finns inget ”rätt” eller ”fel”, men några generella riktlinjer kan vara bra att ha som utgångspunkt när man planerar sin meny. I vår blogg skriver vi om dessa grundstenar:

Smakbalans
Lär dig hur olika smaker kan komplettera varandra.
Smakkombinationer
Utforska hur du kan kombinera mat och dryck för bästa resultat.
Smakharmoni
Förstå hur grundsmaker kan samverka för en perfekt upplevelse.
Smakprofilering
Upptäck hemligheterna bakom att skapa unika smakupplevelser.
Utforska grundsmakerna
Våra grundsmaker kan vi känna med våra smaklökar på olika ställen på tungan och i gommen, men de kan sitta på lite olika ställen hos olika personer. De bildar tillsammans med dofter och känsel en helhetsbild av vår smakupplevelse:
Sött
Sötma skapas av bl a sockerarter och brukar kännas längst fram på tungan.
Salt
Uppstår framför allt av natriumsalter och brukar kännas på sidan av tungan.
Surt
Registrerar ämnens pH-värde och brukar kännas lite längre bak på sidan av tungan.
Beskt
Beska eller bittra smaker kan upplevas oangenäma och känns ofta långt bak i gommen.
Umami
Bidrar med djup och komplexitet i smakupplevelser (ett annat namn för natriumglutamat).
Vår princip kallar vi för… ”G I K F O K K”
För att hålla reda på hur olika aspekter påverkar hur bra en dryck passar till en maträtt går vi efter denna princip som står för:
”G” – GRUNDSMAKERNA som vi beskriver ovan. Om maten har hög nivå av syra så behöver drycken också ha det – annars känner vi inte drycken i kombination med maten. Samma sak gäller matens textur – om den har mycket textur såsom en rätt av nötkött eller en rätt som är tillredd i ugn eller grillad så behöver vinet också ha det i form av tanniner (garvsyra) som ger röda viner dess munfullhet, kropp, strävhet och ibland beska för att skapa balans. De två grundsmaker som ofta kräver att man går upp i sockernivå i drycken är sötma och beska i maten – annars kommer drycken att upplevas som mindre fruktig eller besk i mötet med den sötare/beska maträtten.
”I” – INTENSITET – om maträtten har intensiva smaktoner så är det ofta en bra idé att matcha den med en dryck med liknande intensitet för att uppnå balans.
”K” – KONSISTENS – här gäller det att tänka brett! Ibland vill man ha liknande konsistens i mötet mellan mat och dryck, men ofta ger även motsatser skön harmoni! Om man har en maträtt med krämig eller fet konsistens så passar det ofta att para den med en dryck med hög syra som balanserar krämigheten.
”F O K” – FÖRSTÄRKER OCH KOMPLETTERAR – vissa rätter blir spännande om man väljer smaktoner som inte finns i rätten i drycken istället, så att de kan komplettera varandra. Andra rätter blir fantastiska om man hittar smaktoner i drycken som även finns i rätten så att de förstärker varandra.
”K” – KRYDDHETTA – om det finns starkare kryddor i maträtten så behöver man tänka sig för extra noga. Ett torrt rött vin med mycket tanniner kan ge ett smakmöte med stor beska, vilket många inte uppskattar. Ofta är det bättre att välja fruktiga drycker med så lite beska som möjligt och även en viss restsötma som kan balansera kryddorna på ett förträffligt sätt.