Värmen börjar verkligen kännas i luften nu och då triggas alla mina trädgårdsandar igång på allvar – jag bara MÅSTE ut i trädgården och känna doften av torra löv och förmultnade gamla växter som inte hann rensas bort under senhösten… och att på allvar få komma igång med all planering inför den nya säsongen är helt enkelt magiskt!
Om man inte planerar någon flytt så har man ju den yta man har i sin trädgård (eller på sin balkong) – så det är ju själva grunden för alla nya idéer. Men när det gäller växter och odlingar så är ju själva grejen att de VÄXER konstant, så saker kommer alltid att förändras och utvecklas! Det är mitt i allt detta ändå bra att ha en plan för både växter och andra projekt som man känner sig sugen på – vissa saker behöver både mer yta och tid än vi tror från början. Ibland behövs också att en granne godkänner projektet och ibland behövs till och med bygglov.
Slumpen hindrar sällan den vise, hans största och bästa intressen har varit, är och kommer att vara, ledda av förnuftet genom hela hans liv.
Epikurisk lärosats
Mitt tips är att du börjar med att helt enkelt skissa upp olika tankar kring både växter och byggprojekt. Utgå ifrån hur det ser ut nu, och vilka delar som behöver finnas kvar mer eller mindre som de ser ut i dagsläget av olika anledningar. Men sedan är det bara att börja fantisera! Lägg till så mycket som möjligt i det första skedet, tänk inte för mycket på om allt kommer att gå ihop utan detta kan du anpassa sedan. Ofta känner man efter ett tag vilka delar man faktiskt ÄR mest sugen på och vilka delar som passar bäst ihop, och då är det dom man går vidare med. När du är i det kreativa stadiet är det också bra att fundera på dom olika funktionerna som växterna och projekten har – ska det vara vackert, användbart, ätbart, socialt, skapa färg eller tvärtom etc. Skriv upp allt det här för att få en bättre överblick!


När du närmar dig en lite mer färdig idéstruktur så är det dags att ta reda på så mycket fakta som möjligt kring de idéer som du helst vill förverkliga. Ska du exempelvis bygga ett växthus? Hur ser då grunden ut där du vill placera det, hur stort kan det få bli utan att du behöver ansöka om bygglov, vilka regler finns, vilka olika modeller och prislägen etc. Finns det bra ytor att samlas kring för att äta, grilla etc? Hur ser gångarna ut mellan de olika ytorna, behöver man anlägga någon ny gångväg av sten eller plattor tex. Nu kan det vara dags att skapa en riktig struktur och skriva ner alla fakta så att inget glöms bort!
Förutom att bygga växthus eller anlägga nya rabatter så är det roligt att exempelvis plantera nya fruktträd som kan ge möjligheter till många goda saker att sylta och safta; man kan bygga en utegrill eller en vedugn, skapa olika sorters lekytor för barnen eller husdjuren; bygga ett lusthus eller någon form av pergola där man kan umgås även vid lite ruskigare väderlek eller varför inte en liten jordkällare? Vårt första sommarprojekt är att bygga en ny kompost!
Avslutningsvis…
…så behöver du göra en kostnadskalkyl för projekten innan du sedan kan sätta igång. Av egen erfarenhet så brukar det vanligtvis bli så att både tidsåtgången och kostnaderna lätt sticker iväg ändå – men om man inte har en bra plan från början är det ännu svårare att komma i mål! Mycket kan man också lära sig att göra själv, och det finns otroligt många tips och tricks på internet och i specialbutiker som man kan ta hjälp av. Snart blir dagarna längre och luften varmare och då finns det väl inget bättre än att vara ute i trädgården och skapa nya kreativa projekt!