Våra sinnen förmedlar oändligt många intryck under vår livstid, och för mig är just smakupplevelser ofta förknippade med särskilda stunder fyllda av minnen. Att äta måste vi ju alla göra, och även om man ska ha respekt för alkohol så är det en mycket bra smakbärare som kan lyfta en måltid om vi lär oss hitta smakerna som vi gillar bäst! Det finns också en mängd drycker utan alkohol som skapar väldigt bra matchningar med många rätter, så om du av olika anledningar inte vill dricka alkohol så finns många fantastiska alternativ som vi hela tiden lyfter fram här på vår hemsida!
Exakt vad som händer när vi upplever smaker och dofter är en komplex process som jag inte kommer att gå in så mycket på, men hur vi uppfattar detta är också högst individuellt. Jag vill ge dig inspiration att utforska och bättre förstå vilka smaker som just DU uppskattar bäst och vilka kombinationer av mat och dryck som just DU upplever som fantastiska!
Säg mig vad du äter och jag ska säga vem du är.
Jean Anthelme Brillat-Savarin
När man ska kombinera mat och dryck är det mycket att hålla reda på, även om det i slutändan är ens egen smak som är avgörande. Det finns inget ”rätt” eller ”fel”, men några generella riktlinjer kan vara bra att ha som utgångspunkt när man planerar sin meny.


För att hålla reda på hur olika aspekter påverkar hur bra en dryck passar till en maträtt går vi efter principen ”G I K F O K K” som står för:
”G” – GRUNDSMAKERNA sött, salt, surt, beskt och umami. Om maten har hög nivå av syra så behöver drycken också ha det – annars känner vi inte drycken så bra i kombination med maten. Samma sak gäller matens textur – om den har mycket textur såsom en rätt av nötkött eller en rätt som är tillredd i ugn eller grillad så behöver vinet också ha det i form av tanniner (garvsyra) som ger röda viner dess munfullhet, kropp, strävhet och ibland beska för att skapa balans. De två grundsmaker som ofta kräver att man går upp i sockernivå i drycken är sötma och beska i maten – annars kommer drycken att upplevas som mindre fruktig eller besk i mötet med den sötare/beska maträtten.
”I” – INTENSITET – om maträtten har intensiva smaktoner så är det ofta en bra idé att matcha den med en dryck med liknande intensitet för att uppnå balans.
”K” – KONSISTENS – här gäller det att tänka brett! Ibland vill man ha liknande konsistens i mötet mellan mat och dryck, men ofta ger även motsatser skön harmoni! Om man har en maträtt med krämig eller fet konsistens så passar det ofta att para den med en dryck med hög syra som balanserar krämigheten.
”F O K” – FÖRSTÄRKER OCH KOMPLETTERAR – vissa rätter blir spännande om man väljer smaktoner som inte finns i rätten i drycken istället, så att de kan komplettera varandra. Andra rätter blir fantastiska om man hittar smaktoner i drycken som även finns i rätten så att de förstärker varandra.
”K” – KRYDDHETTA – om det finns starkare kryddor i maträtten så behöver man tänka sig för extra noga. Ett torrt rött vin med mycket tanniner kan ge ett smakmöte med stor beska, vilket många inte uppskattar. Ofta är det bättre att välja fruktiga drycker med så lite beska som möjligt och även en viss restsötma som kan balansera kryddorna på ett förträffligt sätt.
Så det är bara att sätta igång att upptäcka vilka kombinationer som just DU uppskattar bäst!